Cum să nu te rătăcești în subteranele social media [INFOGRAFIC]

de: Horia Despa
19 11. 2015

Facebook-ul este încă ”pământ virgin” când vine vorba de libertatea diseminării de mesaje menite să manipuleze și să dezinformeze. Pentru a putea discerne între știri false și cele adevărate vă prezentăm un infografic care insumează cele mai des întâlnite capcane în care poți cădea citind un articol menit să ți se bage pe sub piele.

Pe lângă faptul că multe informații false și voit eronate se răspândesc cu viteza fulgerului pe Internet, cititorii acestora depășesc de multe ori publicul avid de presă tradițională. În ziua de azi discernămîntul publicului consumator de articole pe Internet este extrem de variat și nu adesea aproape inexistent. Datorită faptului că rețele sociale precum Facebook ajung în casele a sute de milioane de oameni, orice ajunge să fie diseminat pe rețeaua lui Mark Zuckerberg devine nu arareori adevărul absolut.

De obicei capcana manipulării vine sub forma unor ”cârlige” tipice pe care le puteți identifica direct din titlu. Cuvinte ca ”șoc”, ”groază”, ”terifiant”, ”nu o să-ți vină să crezi” și altele sunt menite să atragă atenția în mod artificial cititorilor pentru a spune de fapt cele mai banale vești.

Totuși, genul acesta de știri extrem de des întâlnit la noi în țară nu sunt decât poate dintre cele mai inofensive metode de a face anumite articole virale. Cele mai dăunătore sunt cele care mint de-a dreptul, dezinformând sau prezentând ca fapte autentice lucruri care nu sunt decât zvonuri.

Acest infografic este menit să arate cât de alambicate sunt metodele de manipulare și inducere a confuziei generale când vine vorba de știrile adevărate într-un spațiu viral din ce în ce mai întunecat și, de ce nu, rău voitor.